Családi Bölcsődéink

Home / Családi Bölcsődéink

Bölcsődét keresel? Közösségben szeretnéd tudni a gyermekedet? Esetleg csak pár órára szabaddá szeretnéd tenni magad?

Jó helyen vagy, – mi ezért vagyunk!! 🙂

Mi is az a családi bölcsőde?

Az egész világon elterjedt szolgáltatási forma, hogy édesanyák saját gyermekük gondozása mellett vállalják mások gyermekeinek felügyeletét. A szülő és a gondozó együttműködése országonként különféleképpen van szabályozva, de mindenütt jellemző, hogy az intézményekhez képest sokkal családiasabb módon foglalja keretbe a gondozási, nevelési tevékenységet.
A családi napközi a gyermekvédelmi törvény definíciója szerint, a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. Családi bölcsődékbe 20 hetes kortól 3 éves korig járhatnak a gyerekek, ahol a gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést kell megszervezni a gyermekek számára. Egy családi bölcsőde maximum 7 gyermeket fogadhat.
2006. évtől lehetőség van a gyermek 1 éves kora után a szülőnek gyes mellett teljes munkaidőben elhelyezkedni, ezzel a lehetőséggel azonban csak az tud élni, akinek sikerül megoldani gyermeke napközbeni felügyeletét. Nem is beszélve a műszakos beosztású munkarendről, a kereskedelemben és vendéglátóiparban dolgozók munkarendjéről, amik még tovább nehezítik a szülők munkavállalását, hiszen gyermekük szakszerű felügyeletét biztosító intézmények nyitvatartási ideje többnyire nem alkalmazkodik a munkaidő beosztáshoz és a munkarendjükhöz.
Családi bölcsődéinkben a gyermek megtalálja az otthon biztonságát, a társak jelenlétének örömét, a folyamatos „vele való foglalatosság” élményét.

A családi bölcsőde a gyermekek napközbeni ellátásának egy formája, 2017-ig családi napközi néven, 2017- től családi bölcsőde néven, immáron a bölcsődei ellátórendszer részét képezi.

A családi bölcsődéinkben kis létszámmal dolgozunk, ami kiváló választás olyan gyermekek számára, akik bármilyen okból nagyobb figyelmet igényelnek, a szokványostól eltérő szülői igényekkel rendelkező, vagy a családias szemléletet követő családok számára.

A családi bölcsődéinkben 1-3 éves korig (bizonyos esetekben 3 év után is) látunk el gyermekeket.

A családi bölcsőde előnyei:

  • a néhány főnyi (5-7) gyermeklétszám lehetővé teszi az egyénre szabott foglalkozást, differenciált fejlesztést, egyéni bánásmódot
  • a fertőzéses megbetegedések ritkábbak, mint a nagyobb létszámú gyermekközösségben,
  • a különleges bánásmódot igénylő gyermek szükségletei jobban kielégíthetők (pl. asztma, allergia, sérült gyermek, tanulási zavarok),
  • a családi körülmények megkönnyítik a kisgyermek számára a szülőtől való elszakadást, előkészítik a későbbi, nagyobb gyermekközösséghez való, zökkenőmentesebb beszokást.
  • Gyermekük szakszerű gondozása törzsidőn kívül és hétvégén is megoldható, a már megszokott környezetben,
  • az alacsony gyermeklétszám miatt a hagyományos intézményeknél gyorsabban képes alkalmazkodni a változó igényekhez,
  • a szülők számára problémamentessé teszi a hivatalos ügyek intézését, a munkába való visszakapcsolódást,
  • megoldást nyújt a magánjellegű, pár órás elfoglaltságok esetén, a gyermekeik biztonságos környezetben történő elhelyezésének problémájára.