Beszoktatási rend

Home / Családi Bölcsődéink / Beszoktatási rend

KaM – Családi Bölcsődéinkbe a  beszoktatás menete a következő:Tapasztalataink alapján – legoptimálisabb esetben, ha nem sürget minket az idő – következő beszoktatás ütemet javasoljuk:

Anyuka vagy éppen apuka az első délelőttöt a gyermekével együtt a MosolyVárban vagy a KalandVárban tölti. Velünk reggelizik, öltözik, játszik, énekel, vág, fúr-farag, ragaszt, angolozik, tornázik, mosakodik, pelenkáz stb.

Látva gyermeke reakcióit minden nap a szoktatás menetét a gyermekhez igazodva alakítjuk ki.

Fokozatos leválást így megvalósítva, ezzel egy héten belül beszokunk.

 

A szülőktől kérjük biztosítani gyermeke számára az alábbiakat:   

 • pelenka
 • popsitörlő
 • popsikrém
 • tisztálkodó felszerelés (fogmosó pohár, fogkefe, fogkrém)
 • váltó ruha
 • váltó cipő
 • pizsama
 • oltási könyv bemutatása
 • orvosi igazolás
 • TAJ szám

 

Beszoktatáshoz  egy kis segítség a szülők számára

 

 1. Lehetőleg mindig ugyanaz a személy kísérje a gyermeket a beszoktatás ideje alatt. Fontos az állandóság!
 2. Beszoktatás időtartalma minden gyermeknél más és más, ezért elegendő időt szánjunk rá (1-3 hét akár, szükség szerint)
 3. Ne keseredjen el, ha gyermeke nem szokik be zökkenőmentesen, vagy egy héten belül visszaesés következik be a beszoktatás menetében – ezek mind természetes jelenségek, amikkel mi számolunk
 4. Nehezíti a beszoktatást, ha a gyermek látja, hogy édesanyja sír, vagy érzi, hogy szorong – ennek elkerülése érdekében, kérjük, hogy beszélgessenek a szülők bizalommal tapasztalt nevelőinkkel!
 5. Mindig búcsúzzon el a beszoktató családtag, soha ne „szökjön el” a gyermek mellől. Egy ilyen „elszökés” bizalomvesztést okozhat a gyermekben!
 6. Lehetőleg ne a nagyobb testvérrel búcsúzzon a beszoktató szülő. A gyermek ne azt élje át, hogy mindenki együtt marad, egyedül Ő lett „ körön kívül téve”!
 7. Lehetőleg a cumisüveg, cumi vagy akár kedvenc állatka, vagy játéka is kísérje el a gyermeket a beszoktatásra!
 8. Minden esetbe biztosítsa a szülő gyermekét arról, hogy jön érte, bizonyos napirendhez kötve (pl. alvás vagy ebéd után). Ezt a nap folyamán sokszor ismételje!
 9. Lehetőleg ne a beszoktatás előtti pár napban szoktassa le a gyermekét a szülő a cumiról, vagy akár a pelusról.
 10. Fontos, hogy az első alkalomra hozzon magával a gyermek valami otthoni biztonságot nyújtó tárgyat (anya-póló, apa-zsepi)
 11. Készítsük fel előre, és közben is minden este a gyermeket a másnapi beszoktatás menetrendjére. Elalvás előtt a másnapi programot tudatosítsuk pozitívan a gyermekben!
 12. Beszoktatás alatt hívjuk fel a gyermek figyelmét a napirendre, (most reggelizünk a gyerekekkel, most gyertyázunk, most az ebéd van, stb.) hogy a későbbiek folyamán könnyebben kösse a szülő megérkezését a napirendi pontokhoz.
 13. Kérdezzen nyugodtan sokat a szülő a beszoktatás ideje alatt, (akár telefonon is) törekedjen arra, hogy a benne lévő mindenféle kérdésre, kétségre választ, megoldást találjon kollégáink segítségével.
 14. A beszoktatást lehetőleg hét elején kezdjük.
 15. Gondozási teendőket egyre inkább engedje át a szülő a nevelőknek.
 16. Fontos tudatosítani és megérteni minden szülőnek, hogy az elszakadás nehéz, így a kis könnycseppek természetesnek mondhatóak a beszoktatás ideje alatt. Tehát, ne ijedjen meg tőle, a könnycsepp mértékének függvényében kezeljük majd a szituációt.
 17. A beszoktatás teljes ideje alatt a szülőkkel együttműködve törekszünk a zökkenőmentes beszokásra, a gondtalan élményekre, így kérjük a szülőket forduljanak hozzánk bizalommal és érezzék magukat otthon nálunk!

Beszoktatás menetét megakaszthatja és kizökkentheti, ha:

 1. hiányzás következik be (3-4 nap)
 2. Családi körülményekben való változás
 3. Költözés
 4. Kistestvér születése
 5. „Elszökős” elköszönés
 6. Szülői szorongás, félelem
 7. Túl hosszúra nyújtott búcsúzás reggel
 8. Ha cserélődnek a beszoktató családtagok